CULTUURPRIJS

Kunst en cultuur moeten niet alleen een belangrijke, maar vooral een blijvende rol gaan spelen in het maatschappelijke leven in de Wieringermeer. Niet alleen omdat het altijd leuk is om naar bijvoorbeeld muziek te luisteren, een tentoonstelling te bezoeken of naar een toneelstuk te kijken; kunst en cultuur kunnen de sociale samenhang binnen de gemeente bevorderen.

Al decennia lang geeft de Culturele Raad Wieringermeer kunst en cultuur letterlijk en figuurlijk vorm. Door de Culturele Raad krijgen kunstenaars hun welverdiende podium en weten ze vaak een dynamisch samenspel te creëren met hun publiek, of dat nu jong of oud is.

Om die verankering van kunst en cultuur in de Wieringermeer alvast gestalte te geven, heeft de Culturele Raad besloten om jaarlijks een Cultuurprijs in het leven te roepen. Deze prijs is bestemd voor iemand of een groep die zich op een bijzondere, unieke wijze verdienstelijk heeft gemaakt om kunst en cultuur binnen de voormalige gemeente Wieringermeer naar een hoger plan te tillen. Dat hoeft geen jarenlange inzet te zijn geweest. Eén briljante inval op cultureel gebied kan voldoende zijn om de prijs in ontvangst te mogen nemen.

De prijs zelf is een prachtig bronzen beeldje, ontworpen en bedacht door de bekende kunstenares Janneke de Regt uit Wieringerwerf. Het is gebaseerd op het figuurtje Pulcinella uit de Comedia dell'arte, het beroemde Italiaanse volkstheater uit de 16e tot de 18e eeuw. Van Pulcinella werd gezegd dat hij (of zij, Pulcinella kan ook een vrouw zijn) boordevol fantasie zit en zeer creatief is; dezelfde eigenschappen dus van diegene die "Pulcinella" krijgt.

De Culturele Raad heeft zelf enkele ideeën, maar wil graag ook jullie mening weten. Mocht er iemand zijn waarvan jullie nu vinden dat hij of zij (of een groep) deze prijs verdient, mail dat dan naar de Culturele Raad Wieringermeer t.a.v. CRW met de vermelding "Cultuurprijs".